Hordozás kerékpáron- lehet, vagy nem lehet?

Kerékpározás közben hordozhatunk-e? Mennyire biztonságos? Mit ír róla a

KRESZ? Az alábbi bejegyzésben elolvashatjátok.

Sokan indulnak útnak kerékpárral a jó idő beálltával. Többen ezt hordozott babával teszik meg. Nagyon kényelmes megoldásnak tűnik háton hordozott babával biciklizni, mert kényelmes lehet anyának, babának egyaránt; gyorsabb megoldás, mint az ülésből ki- és berakni a gyereket; akkor is használható, ha a baba még nem ül. DE erősen felmerülnek ilyenkor a biztonsági szempontok is. Utánanéztem mit ír erről a KRESZ. Konkrétan a magunkra rögzített hordozóeszközben való baba szállításról nem rendelkezik, viszont azt leírják, hogy hogyan szabad “utast” szállítani a kerékpáron:

“Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. 

 Tilos a kerékpárhoz oldalkocsit, illetve egyéb vontatmányt kapcsolni a kerékpár-utánfutó kivételével.” Forrás:http://kerekparosklub.hu/kisokos/tovabbi-szabalyok-kresz

Utast tehát csak pótülésen szabad szállítani kétkerekű kerékpáron.

Magunkon hordozott gyermek szállítását tehát nem engedélyezi a KRESZ. Okát a biztonsági szempontok között kereshetjük: egy hátibaba védtelenebb, mintha biztonsági gyermekülésben ülne.

Ebből az is következik, hogy az első jó néhány hónapban nem ülhetünk kerékpárra a babával, mivel pótülésbe csak ülni tudó gyermeket lehet bekötni. Tehát amíg a gyermekünk nem tud ülni nem szállítható ilyen módon. 

Ezek után természetesen mindenki maga dönti el, hogy mit választ, mit tart biztonságosnak, miután mérlegelte az érveket, ellenérveket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük