Kerékpározás közben hordozhatunk-e? Mennyire biztonságos? Mit ír róla a

KRESZ? Az alábbi bejegyzésben elolvashatjátok.

Sokan indulnak útnak kerékpárral a jó idő beálltával. Többen ezt hordozott babával teszik meg. Nagyon kényelmes megoldásnak tűnik háton hordozott babával biciklizni, mert kényelmes lehet anyának, babának egyaránt; gyorsabb megoldás, mint az ülésből ki- és berakni a gyereket; akkor is használható, ha a baba még nem ül. DE erősen felmerülnek ilyenkor a biztonsági szempontok is. Utánanéztem mit ír erről a KRESZ. Konkrétan a magunkra rögzített hordozóeszközben való baba szállításról nem rendelkezik, viszont azt leírják, hogy hogyan szabad „utast” szállítani a kerékpáron:

„Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. 

 Tilos a kerékpárhoz oldalkocsit, illetve egyéb vontatmányt kapcsolni a kerékpár-utánfutó kivételével.” Forrás:http://kerekparosklub.hu/kisokos/tovabbi-szabalyok-kresz

Utast tehát csak pótülésen szabad szállítani kétkerekű kerékpáron.

Magunkon hordozott gyermek szállítását tehát nem engedélyezi a KRESZ. Okát a biztonsági szempontok között kereshetjük: egy hátibaba védtelenebb, mintha biztonsági gyermekülésben ülne.

Ebből az is következik, hogy az első jó néhány hónapban nem ülhetünk kerékpárra a babával, mivel pótülésbe csak ülni tudó gyermeket lehet bekötni. Tehát amíg a gyermekünk nem tud ülni nem szállítható ilyen módon. 

Ezek után természetesen mindenki maga dönti el, hogy mit választ, mit tart biztonságosnak, miután mérlegelte az érveket, ellenérveket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.