Mikortól hordozható a baba?- Mikor kezdjünk hordozni?- Gyermekágyas időszak

Foto:Sharon McCutcheon az Unsplash-en

Két szempontot érdemes figyelembe venni. Mégpedig az anya és a baba szempontját.

Ha a baba szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor azt kell mondani, hogy a baba már a születés pillanatától hordozható. A baba már a méhen belül is hordozódik, és amikor megszületik akkor is nagy szüksége van az anyukája ölelő karjaira, ahol biztonságot, táplálékot talál, amitől kerek számára a világ. A kisbaba gyakorlatilag folyamatosan azt igényli, hogy érezze az anyukája, vagy apukája közelségét.

Ha az anya szempontját nézzük, akkor azt lehet mondani, hogy  figyelj nagyon magadra, és csak annyit hordozz a kezdeti időszakban, amennyi még nem megterhelő számodra, hiszen nemrég még a pocakodban volt a kisbabád, nemrég szültél: várandósság alatt a hasfalad kitágult, a belső szerveid átrendeződtek, a gát meg volt terhelve a szülés közben, vagy a császármetszés sebe még nagyon fájdalmas, érzékeny lehet.

A gyermekágyas időszak 6 hetet jelent. Ez annak az ideje, hogy a tested visszarendeződjön a várandósság előtti állapotba. A gyermekágy első 10-14 napjában a pihenés, főként a fekvés jelenti a legnagyobb segítséget a testednek a mihamarabbi regenerálódáshoz, visszarendeződéshez. Ilyenkor valószínűleg kevésbé esik jól hordozni is. Azonban babának a testkontaktusra szüksége van, de ezt más módon is megadhatod neki:

    • Alternatíva lehet a kezdetekben ha a babával összebújva fekszel az ágyban, hiszen a kisbaba nagyon sokszor kér szopizni, akár 10-12 alkalommal is naponta és egyes szoptatások akár másfél órát is eltarthatnak ( ez az időtartam később csökkenni fog).

 

  • Ha van segítséged, a segítő személy is hordozhatja a kisbabát, akár apa, vagy nagyszülő is. Te ezalatt pihenéssel töltsd az idődet, ne a házimunkával!

  • Ha egyedül vagy otthon, akár több gyerekkel,  megoldás lehet, ha a babát magadra kötve egy fotelban ülsz kényelmesen, és így próbálsz meg a nagyobbakkal is foglalkozni.

  • A gát tehermentesítése céljából megoldás lehet  ha más kötést vagy más pozíciót próbálsz ki.

Később az első két hét letelte után fokozatosan terhelheted magad, mindig figyelve a testedre, hogy mi az ami jólesik, és még komfortos számodra.

Összességében az mondható el, hogy az anya és a baba szempontjait is figyelembe véve válaszd meg a hordozás módját és időtartamát, hogy a hordozás mindkettőtök számára öröm legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük