Gyermekágyas időszak

Foto:Sharon McCutcheon az Unsplash-en

Két szempontot érdemes figyelembe venni. Mégpedig az anya és a baba szempontját.

 BABA SZEMPONTJAI

Ha a baba szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor azt kell mondani, hogy a babád már a születés pillanatától hordozható. A babád már a méhen belül is hordozódik, és amikor megszületik akkor is nagy szüksége van a te ölelő karjaidra, ahol biztonságot, táplálékot talál, amitől kerek számára a világ. A kisbaba gyakorlatilag folyamatosan azt igényli, hogy érezze az anyukája, vagy apukája közelségét.

ANYA SZEMPONTJAI

Ha az anya szempontját nézzük, akkor azt lehet mondani,  hogy  figyelj nagyon magadra, és csak annyit hordozz a kezdeti időszakban, amennyi még nem megterhelő számodra. Hiszen nemrég még a pocakodban volt a kisbabád, nemrég szültél: várandósság alatt a hasfalad kitágult, a belső szerveid átrendeződtek, a gát meg volt terhelve a szülés közben, vagy a császármetszés sebe még fájdalmas, érzékeny lehet.

A gyermekágyas időszak 6 hetet jelent. Ez annak az ideje, hogy a tested visszarendeződjön a várandósság előtti állapotba. A gyermekágy első 10-14 napjában a pihenés, főként a fekvés jelenti a legnagyobb segítséget a testednek a mihamarabbi regenerálódáshoz, visszarendeződéshez. Ilyenkor valószínűleg kevésbé esik jól hordozni is. Azonban babának a testkontaktusra szüksége van, de ezt más módon is megadhatod neki:

  • Alternatíva lehet a kezdetekben ha a babáddal összebújva fekszel az ágyban. A kisbaba nagyon sokszor kér szopizni, akár 10-12 alkalommal is naponta és egyes szoptatások akár másfél órát is eltarthatnak.  (Ez az időtartam később csökkenni fog).

  • Ha van segítséged, a segítő személy is hordozhatja a kisbabát, akár apa, vagy nagyszülő is. Te ezalatt pihenéssel töltsd az idődet, ne a házimunkával!
  • Ha egyedül vagy otthon, akár több gyerekkel, megoldás lehet, ha a babát magadra kötve egy fotelban ülsz kényelmesen, és így próbálsz meg a nagyobbakkal is foglalkozni.
  • A gát tehermentesítése céljából megoldás lehet  ha más kötést vagy más pozíciót próbálsz ki.

Később az első két hét letelte után fokozatosan terhelheted magad, mindig figyelve a testedre, hogy mi az ami jólesik és még komfortos számodra.

Összességében az mondható el, hogy a saját és a babád szempontjait is figyelembe véve válaszd meg a hordozás módját és időtartamát, hogy a hordozás mindkettőtök számára öröm legyen.