A családok egy része használt hordozóeszközt választ, amikor a babáját hordozni szeretné. Ez egy költséghatékony megoldás, nagyon jó hordozókat lehet használtan is vásárolni, olcsóbban, mint az új ár. Viszont érdemes utánajárni, hogy mit is árul az eladó, milyen minőségű terméket szeretne továbbadni. Ha van rá lehetőségünk a személyes átvételt részesítsük előnyben, hiszen akkor a saját szemünkkel látjuk a hordozóeszköz állapotát. Ha ez nem megoldható, akkor is van néhány kérdés, amit érdemes tisztázni vásárlás előtt. Íme egy lista arról, hogy mi mindennek érdemes utánanézni mielőtt használt hordozót vásárolnánk.

Amit minden hordozóról jó, ha tudunk:

– első tulajdonosa-e a hordozónak az eladó, vagy már többen is használták

-mennyit volt használva ( napi szinten, vagy alkalomszerűen- a hordozó állapotát befolyásolhatja)

-mekkora a mérete

-van-e rajta valamilyen hiba, sérülés, folt, színhiba, szálkihúzódás (Ezek nem biztos, hogy a használatot befolyásolják, de jobb, ha nem akkor szembesülünk egy ilyen hibával, amikor kibontottuk a várva várt csomagot)

– mennyire kopott ki az anyag (pl csatosok derékpántján- javítható, de költséges megoldás)

-állatot tart-e a család, ez pl. akkor lehet fontos, ha allergiásak vagyunk mondjuk a macskaszőrre.

-dohányzik-e a család

-a hordozó színe élénk, vagy esetleg már ki van fakulva (némely hordozónál ez gyakori probléma)

– mivel, és hogyan mosták

-érdemes megbeszélni, hogy az eladó kimossa-e postázás előtt, vagy inkább Ti szeretnétek ezt megcsinálni (kétszer egymás után kimosni fölösleges)

-Fotót mindig kérjetek a hordozóról is, és a rajta lévő hibáról is!

Rugalmas anyagú kendőknél jó, ha tudjátok, hogy mikor vették, mennyit használták. Az eladó-e az első tulajdonosa a kendőnek. Rugalmas kendők a sok használattal kinyúlhatnak, csökkenhet a rugalmasságuk. Attól is kinyúlhat a rugalmas kendő, ha lógatva szárították.

Szövött kendőknél fontos szempont az anyagösszetétel, a kendő hossza, vastagsága (pici vagy nagy gyereket szeretnétek-e hordozni benne? ). Puha, betört kendőről van-e szó, vagy nektek kell még dolgozni rajta, hogy jó kezes legyen. (kezdőknek megnehezítheti a dolgát egy keményebb anyag, de ez a probléma azért könnyen orvosolható). Némely olcsóbb árkategóriás kendőnél rá kell kérdezni arra is, hogy keresztsávoly szövésű-e a kendő.

Karikás kendőnél ugyanazokat a kérdéseket kell tisztázni, mint a szövött kendőnél, illetve itt még a karika minőségére is figyelni kell. Fém ( nem műanyag) egybeöntött, (nem forrasztott házi gyártású) karika legyen. Létezik olyan karika is, aminek a keresztmetszete négyzet alakú, ezen sokkal nehezebb szépen feszesre húzni a kendőt, mint a kör keresztmetszetűn, erre is jó odafigyelni.

Mei tait legjobb próba után venni, hogy meggyőződhess róla, hogy az adott eszköz kényelmes-e mindkettőtöknek. Próbára lehetőség van pl. ismerős hordozó anyukánál, hordozós klubban, vagy tanácsadás alkalmával. (ezek a kecskeméti lehetőségek).Néhány további kérdés még: Tartozik-e alvókapucni az eszközhöz, ez megkönnyíti a dolgotok, ha elaludt a gyermek. A vállpántok, és a derékpánt mennyire párnázott? A baba méretéhez igazodik-e a hordozó mérete?

Csatos hordozó egy formázott hordozó, fokozottan igaz rá, hogy próba után ideális ilyet vásárolni, mert nem minden testalkaton kényelmes ugyanaz az eszköz. A hordozó mérete igazodik-e a baba méretéhez. Kérdés még, hogy lehet-e olyan kicsire szűkíteni, vagy nagyra bővíteni a derék- és vállpántokat, hogy az minden személyre jó legyen, aki hordozni akar a családban. (Próba lehetőségek ugyanazok, mint a mei tai-nál) A csatok, herederek állapotára, a pántok esetleges kopására, elgyengülésére is érdemes figyelmet fordítani, illetve az alvókapucni meglétére, és a pántok párnázottságára.

Bondolinonál rá kell kérdezni a tépőzár állapotára. Jól fog-e ne lehessen könnyen szétnyitni. A tépőzár cserélhető, csak kölön költség.

Ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül született, természetesen az itt lévő dolgokat nem kell mind megkérdezni, csak azt, ami fontos számotokra, és ezeken kívül is lehetnek még olyan szempontok, amelyek a Ti számotokra fontosak, akkor azt se hagyjátok ki a kérdéseitek közül.

Lipcseiné Tolvaj Mária

baba- és gyermekhordozási tanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.