Bemutatkozás

Szívesen olvasnád az én történetemet
arról, hogyan lettem hordozási tanácsadó, milyen tapasztalatokat szereztem az
évek alatt?

Ha igen, akkor tarts velem, elmesélem. 

 

 

 

 

 

 

Lipcseiné Tolvaj Mária vagyok feleség, 3 gyermek édesanyja, hordozási tanácsadó, védőnő

A kezdetek

A hordozással a gyakorlatban az első fiam megszületése után ismerkedtem meg. Ő egy igazi ölbebaba volt. Ha letettem sírt, ha felvettem elmúlt minden problémája, jól érezte magát. Viszont napközben nagyon keveset aludt pici korában. Ezért az ideje nagy részét a kezemben töltötte, vagy a vállamon. 2 hónapos volt, amikor először le tudtam tenni és 10 percet elnézelődött az ágyában. Ismerős a helyzet neked is? 😉 

 

5-6 hetes volt, mikor kaptunk kölcsön egy rugalmas kendőt, kipróbálásra. Megtanultam vele hordozni, és a gyermek csodák csodája egész sokat aludt rajtam. Ennek ellenére a kendőt eleinte csak a séták és levegőzések alkalmával használtuk, nem volt benne a fejemben, hogy akár az otthoni életünk során is használhatnám. Ma már mondom a tanácsadások során, hogy nyugodtan használhatják több órát is a hordozót naponta. Gyakorlatilag bármennyit, ami anyának és babának egyaránt belefér a komfortosba.

Első nehézségek

Az első krízishelyzet a hordozásban 3,5-4 hónapos kor körül jött el, amikor elől már nehéz volt nekem vinni, de hátra tenni a kendőben videó alapján nem mertem. Vagyis megpróbáltam, majd ültem az ágy szélén hátamon a gyerekkel, hogy akkor most mit csináljak- befejezni nem tudtam a kötést, de levenni sem igazán tudtam, mertem. De jó is lett volna, ha akkor egy szakképzett tanácsadó segített volna! 

Nem adtam fel!

A történet folytatása, hogy ezek után nem adtam fel a hordozást. Te se tedd, ha már nem bírod elől, hanem keress megoldást a háti vagy csípőn hordozásban, tanácsadói segítségben. Én is ezt tettem, próbáltam tanácsadó segítségét kérni, de Kecskeméten és a környéken nem találtam senkit. Budapesten találtam egy hordozási tanácsadót, aki időnként szokott lejönni vidékre is, a következő tervezett alkalma kb. 1,5 hónappal később lett volna. 

Én meg ott álltam a 3,5 hónapos gyermekemmel, aki nem szerette a babakocsit, akit elől már nem tudtam vinni, mert fizikai fájdalmat jelentett fél óra hordozás. Nem tudtam mit tegyek, de végül az élet úgy hozta, hogy pár nap múlva hívott a tanácsadó, hogy jön a közeli faluba tanácsadást tartani. Örömmel csatlakoztam hozzá! Megtanította kendőben hátra tenni a fiamat. A továbbiakban már nem okozott problémát cipelni őt .

Váratlan pozitív hatások

A háton hordozásnak a későbbiekben számomra is pozitív hozadéka lett. Nem is számítottam rá, de egyszer csak feltűnt, hogy a korábban gyakran előforduló hátfájásom megszűnt! Utólag vissza göngyölítve a hátfájást a gyenge hátizmok okozták, amelyeket a hordozás szép lassan, a fiam az egyre növekvő súlyával megedzett, megerősített. 

Hogyan lettem tanácsadó?

A korábban leírt negatív élmény nyomot hagyott bennem. Arra gondoltam lehet, hogy más is kerül hasonló nehéz helyzetbe és nem biztos, hogy ilyen könnyen megtalálja a megoldást a problémájára. Talán másnak is szüksége lehet segítségre a hordozás terén. Talán én lehetek az, aki segít, 

  • hogy élvezni tudja a kisbabás létet, 
  • hogy szabadabban tudja élni az életet a baba mellett is,
  • hogy két kézzel tudja végezni a napi tennivalóit
 

Az interneten többféle hordozási tanácsadói képzésből választottam ki a Hordozóház 10 napos tanfolyamát 2013-ban. Mai napig úgy érzem jó döntés volt tőlük tanulni. A hordozás konkrét eszközei, tanítási módszertana, a baba ortopédiai és egyéb egészségügyi szempontjai mellett nagy hangsúlyt kapott a lelki tényezők figyelembe vétele is. 

Egy másfajta szemléletet adtak át, mégpedig a baba oldaláról megközelítve, milyen sok mindent tehetünk a baba lelki egészségének védelme érdekében. 

Az itt tanultakat beépítettem a tanácsadói munkámba is, többek között, hogy mindig a család egészét nézzük, nekik közösen mi a jó. Pl: nem mondom, hogy csak ez vagy csak az a hordozó a jó a baba számára. Megbeszéljük, megpróbáljuk és az alapján döntünk a megfelelő hordozóról, ami anyának és babának esetleg apának is megfelelő. 

Problémás saját tapasztalatok

Személyes tapasztalataim oda is kiterjedtek, milyen feszes izomtónusú babát hordozni. Milyen érzés homorító babát kendőbe kötni, mit lehet tenni, amikor nem tudom szépen gömbölyíteni a hátát úgy, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Kipróbáltunk többféle eszközt, végül átmeneti időre a karikás kendő vált be nekünk. 

3 gyermek hordozása közben sok tapasztalatra szert tettem személyesen is. Akár a fent említett feszes izomtónusú baba hordozása, de szembesültünk a hétköznapi hordozós élet örömeivel, felmerülő megoldásra váró problémáival egyaránt. 

 

Folyamatos továbbképzések

Azonban a tanácsadások során nemcsak a személyes tapasztalataimra hagyatkozom, hanem folyamatosan képzem magam hordozás terén. Többek között részt vettem több továbbképzésen a Hordozóház szervezésében, olvastam könyveket a hordozás, kötődő nevelés témájában. 

Legfrissebb képzésem eredményeképpen Magyarinda Nagykövetté váltam. Ezáltal még alaposabban megismertem a Magyarinda hordozókat és a kiegészítőket. Mindig is szerettem a Magyarinda hordozókat, de korábban csak a csatos hordozókat ismertem. Többek között ez volt az egyik hordozó, amit én szuper kényelmesnek és praktikusnak találtam. Aztán tavaly a kezembe került egy Magyarinda rugalmas kendő, egy álom volt vele felkötni a pici babát. 🙂 Ez újabb bizonyítéka volt, annak, hogy megérdemelten adtam a bizalmamat a Magyarindának. 

 

Klubélet Kecskeméten

(Sajnos a klubbot nem tudtuk tovább működtetni egyéb elfoglaltságaink, kötelezségeink miatt (2022 ősz) )

Az eddig leírtakkal párhuzamosan elindult a Kecskeméti Hordozós Klub aktív anyatársak segítségével és amit közösen vezetünk egy tanácsadó társammal már 2013 óta. A covid sajnos több más hasonló kezdeményezéssel együtt ezt a lelkes kis klubot is megtörte, de törekszünk az újraindításra. 

A klubban lehetőség van legalább 30 hordozóeszköz közül választani, tanácsadói segítséggel felpróbálni több hordozót. Mindig készülünk valamilyen hordozáshoz kapcsolódó témával, amit megbeszélünk a délelőtt folyamán. De fel lehet tenni a kérdéseket is, válaszokat adunk a kérdezőnek. Emellett azonban és nem utolsó sorban jó terep ez egy anyák közötti beszélgetésre, barátságok kialakítására. 

 

Miben tudok neked segíteni?

Jelenleg hordozási tanácsadással, hordozóeszköz kölcsönzéssel, és kötődő neveléssel kapcsolatos könyvek kölcsönzésével állok a családok rendelkezésére. Tanácsadás során segítek a hordozó választásában, a hordozó használatának megtanításában és válaszolok minden felmerülő kérdésre. 

 

Hordozási tanácsadást Kecskemét 30 km-es körzetében vállalok, kölcsönzést postázással országos szinten le tudjuk bonyolítani.  

További részletekről a szolgáltatások menüpont alatt tudsz tájékozódni.